پروفسور فوشه: ژئوپلیتیک در جایی که ایستادهاید تعریف و شناخته میشود + صوت و فیلم
- نوشته شده توسط مـــدیر
- دسته: دیدگاه
- بازدید: 3940
پرفسور میشل فوشه، استاد کالج مطالعات جهان وزارت خارجه فرانسه گفت: ژئوپلیتیک در جایی که ایستادهاید تعریف و شناخته میشود و در هر کشور متفاوت خواهد بود. تحلیل ژئوپلیتیک خیلی سختتر و دشوارتر از مباحث تاریخی به حساب میآید.
به گزارش پایگاه خبری «جغرافیای سیاسی»، پرفسور میشل فوشه در نشست "جغرافیا و ژئوپلیتیک: ابزار درک جهان" که یکشنبه 17 آبان 1394 از سوی قطب علمی جغرافیای سیاسی دانشگاه تربیت مدرس در سالن استاد میرحسنی دانشکده علوم انسانی این دانشگاه برگزار شد، با اشاره به اینکه تعاریف متفاوتی از جغرافیا و ژئوپلیتیک ارائه شده است، گفت: زمانی که از ژئوپلیتیک و جغرافیا سخن به میان میآید، تعاریف گوناگون و متعارفی استنباط میشود که البته تعریف من که به عنوان یک دیپلمات و یک محقق در این عرصه فعالیت داشتهام، مقداری با سایر تحلیلها متفاوت است. جغرافیا ابزار مناسبی برای درک واقعیتهای جهان پیرامون ماست. در جهان برخی پدیدهها به صورت عینی و واقعی وجود دارند و در زندگی انسانها تأثیر می گذارند در واقع هم جغرافیای عینی (اوبژکتیو) و هم ذهنی (سوبژکتیو) در این بین مطرح میشود اما باید دید که منظور و مقصود ما از ژئوپلیتیک و جغرافیای سیاسی چیست. باید توجه داشت که تعریف ژئوپلیتیک در جایی که شما ایستادهاید تعریف و شناخته میشود و در هر کشور متفاوت خواهد بود.
سفیر اسبق فرانسه در لتونی با مثال زدن کلمه اروپا و معانی مختلف آن گفت: واژه اروپا میتواند در گستره جهان و در جغرافیای مختلف معانی متفاوتی را منتقل کند. پطر کبیر برای اینکه مسکو در اروپا قرار بگیرد، اورال را مرز شرقی اروپا نامید. زیرا در غیر اینصورت مسکو در آسیا قرار میگرفت و روسیه یک کشور اوراسیایی نمیشد. جغرافیا یک مقیاس بسیار قدرتمند برای تحلیل و ارزیابی پدیده ها دارد. همه پدیدهها را می توان از نظر جغرافیایی در مقیاس محلی، ملی، منطقهای و جهانی واز نظر زمانی در مقیاس گذشته، حال و آینده مورد بررسی قرار داد. از این رو باید دید که چه معنی در این موضوع وجود دارد؛ به بیان دیگر باید بررسی شود که میان اروپا، اتحادیه اروپا و روسیه چه ارتباطی ازحیث منطقهای، ملی و فراملی وجود دارد.
وی افزود: برای تشریح ژئوپلیتیک بهتر است تمامی بحرانها را در ذهنمان بررسی و تشریح کنیم مانند بحران اوکراین و سایر بحرانهای دیگری که در اقصی نقاط جهان به وجود آمده است. همینطور میتوانیم برای تشریح ژئوپلیتیک اقتصادی در سطح دنیا به اتفاقی که در بریکس افتاد اشاره کنیم. گلدمن ساکس ابتدا چهار کشور چین، برزیل، هند و روسیه را به عنوان قدرتهای نوظهور معرفی کرد و سپس آفریقای جنوبی هم به این گروه اضافه شد و که یک جغرافیای جدید و ضد غربی در محور اقتصادی توسط اعضای این گروه به وجود آمد و بحث جهانیسازی را مطرح کردند تا بتوانند اقتصاد را از تکقطبی بودن و از انحصار غربیها خارج کنند. روسها از به وجود آمدن گروه بریکس بسیار خرسند بودند چرا که قرار بود ستون اقتصادی قرن بیست و یکم باشد. در این میان هندیها مانند گذشته بیتفاوت بودند و چین هم با برزیل وارد تجارت شد البته باید توجه داشت که مناسبات بین دو این کشور از طریق دلار صورت نگرفته بود لذا اهمیت این موضوع را میتوان از دیدگاه ژئوپلیتیک بررسی کرد.
این استاد برجسته ژئوپلیتیک فرانسه در تعریف دیگری از علم جغرافیا و ژئوپلیتیک تصریح کرد: ژئوپلیتیک روابط متقابل سرزمین و سیاست است و وقتی که سعی در مشخص کردن معنی آن داریم باید تمامی محورها و ریزمحورها را بررسی کنیم. محورهایی مانند منافع ملی و سیاستهای مربوطه و حتی پایههای قدرت در هر کشور و تفاوتهای آنها میبایست بررسی شود. به عنوان مثال زمانی که در خصوص روسیه وآمریکا صحبت می شود، باید گفت که هیچ چیز در این محور یکسان و یکی نیست حتی منابع، دلار و روبل، تجهیزات نظامی و فناوری نوین ولی به هرحال باید ابعاد مختلف را در ژئوپلیتیک بررسی کرد و به نظر من تمامی دیدگاهها متفاوت است. به عنوان مثال جغرافیدانان فرانسوی می گفتند که رودخانهها مرز حساب میشوند اما آلمانیها این موضوع را کاملاً رد میکنند و حتی باید دانست که در آلمان ژئوپلیتیک و جغرافیا یکی از ابزارهای اتحاد آلمان و در واقع یک امتیاز انحصاری برای شاهزادگان به حساب میآمد.
این متخصص مرزهای بینالمللی در پایان تاکید کرد: تحلیل ژئوپلیتیک خیلی سختتر و دشوارتر از مباحث تاریخی به حساب میآید چرا که باید دانست تاریخ تکرار نمیشود و تنها روش این است که سناریوسازی کنیم چرا که ما نمی دانیم در آینده چه اتفاقی خواهد افتاد اما میتوانیم یک کار را انجام دهیم و آن هم سناریوسازی است. تجربه من به عنوان یک جغرافیدان این را نشان می دهد که در بحث ژئوپلیتیک باید موشکافانه و بسیار دقیق پیگیر بحثها باشیم تا بتوانیم قویترین و بهترین تحلیل را ارائه دهیم.
فایل کامل صوت و گزارش شبکه خبر سیما(برنامه نبض دانشجو) دربراه این سخنرانی در لینکهای زیر قابل دریافت است
صوت سخنرانی پرفسور میشل فوشه در دانشگاه تربیت مدرس
گزارش شبکه خبر سیما(برنامه نبض دانشجو) درباره سخنرانی میشل فوشه در دانشگاه تربیت مدرس
پایان مطلب/
نظرات
- هیچ نظری یافت نشد
نظر خود را اضافه کنید.